Gå til hovedinnhold

Velkommen til butikken i Brevik. Hverdager etter avtale og lørdager fra 12 til 14

Veiledning Linoljemaling

SE INFO OG VEILEDNING FRA OTTOSSON FÄRGMAKERI www.ottossonfarg.com

TIPS OG RÅD FRA FRU BLAA
Linoljemaling fra Ottosson Färgmakeri skal strykes tynt på og er meget drøy i bruk. 1 liter maling dekker fra 15 til 20 m2

MALE INNVENDIG
Puss lett med sandpapir. Evt skrap av løs maling. Tørk over med litt salmiakk i vannet eller en malevask. La tørke! Heng penselen i rå linolje en halvtime før maling, da blir den lettere å rengjøre etter bruk. Tørk godt av den med en fille før maling. Filler og papir må fuktes eller brennes, da de kan selvantenne. Rør i spannet, slik at pigmentene som ligger i bunn er godt blandet med linoljen. Spannet med maling kan stå litt varmt før det åpnes, da blir det lettere å røre i.

Stryk ut malingen i et tynt lag. Om malingen legges på for tykt blir det synlige penselstrøk og evt små «rosiner». Runde pensler av 100% naturbust brukes til linoljemaling. De er stive og holder på malingen. Ovale pensler kan også brukes, de er litt mykere.

Et tynt strøk maling er støvtørt etter et døgn. Vent minst tre døgn før andre strøk, slik at malingen er godt herdet.

Gå gjerne over med en fordriver til slutt. Lette strøk over for å få en fin overflate uten striper.

Lys og luftsirkulering gir god tørk.

På bart treverk påføres to strøk med skjellakk (kvistlakk) på kvister før maling. Et eller to strøk maling på malte flater. To eller tre strøk maling på ubehandlet tre. Tre dager tørketid mellom strøkene.

MALE UTVENDIG
Vask med børste og salmiakk i vannet. Spyl forsiktig av. All soppvekst må fjernes, ellers vil det komme igjennom malingen. Unngå høytrykkspyler med hardt trykk! La veggen tørke godt!

På ubehandlet tre
Første strøk tynnes med 10% balsamterpentin, andre strøk med ufortynnet maling og tredje strøk kan tynnes med 10% KOKT linolje. Minst tre dager tørketid mellom hvert strøk. Mal veggen når den er oppvarmet av solen, eller i skyet vær. Om solen står på nymalt vegg kan det oppstå bobler i malingen og den vil bli matt.

Grunning med RÅ linolje
Svensk kaldpresset RÅ linolje kan tynnes i grunning, på helt ubehandlet tørt og sugende tre. Og spesielt utsatte steder. Fra 10 til 50% rå linolje og 10 til 50% balsamterpentin. Det er da viktig med lang herdetid (fra minst en til tre uker) før andre strøk.

På tidligere malte flater med linoljemaling
Mal et eller to strøk med ufortynnet maling. Evt kan malingen tynnes som på ubehandlet tre med 10% balsamterpentin i første strøk, og siste strøk med 10% KOKT linolje for å få mer glans, eller om malingen kjennes tykk og tung å få strøket ut.

På flater tidligere malt med moderne maling. Og fabrikkgrunnet tre
Linoljemaling kan males over all annen maling, men ikke omvendt. Veggen skrapes og rengjøres og males to strøk som på flater malt med linoljemaling.

NB! Alle filler og papir må fuktes eller brennes etter bruk, da rå linolje/maling på dette kan selvantennes.

Om rengjøring og vedlikehold av pensler i naturbust
Når du maler med linoljemaling er det viktig å bruke en pensel av 100% naturbust. Enten en ringpensel eller en oval. Den holder på malingen og det er lettere å få strøket malingen godt ut i et tynt lag.

  • Før du begynner å male bør penselen henge eller ligge helt i rå linolje ca en halv time, da blir den impregnert og lettere å rengjøre etter bruk.
  • Linoljesåpe er utmerket for rengjøring av pensler. Mal penselen ut med linolje på en bakvegg eller en trebit, da får du ut mye maling, deretter jobb linoljesåpe inn og skyld med lunkent vann, såpe og vann flere ganger. Balsamterpentin og/eller zalo kan også brukes for grovrengjøring før linoljesåpevask.
  • Penselen kan tørkes eller henges i rå linolje til neste gang du skal male.
  • Er penselen blitt hard kan den legges i tykt linojesåpevann noen dager. Eller i Myke-Jens.

Kontakt meg gjerne om det er noe mer du lurer på. Lykke til!

Med vennlig hilsen Rebekka Bryne